Pàgines Centre d'Informació i Recursos per a les Dones

03 de desembre 2010

Dones i esport a Catalunya



La Independent (2/12/2010)

Dones i esport a Catalunya. Molt camí per recórrer en el lideratge esportiu

Anna Pruna, secretària general d’esport de la Generalitat, afirma que “la incorporació de la perspectiva de gènere” ha estat un dels seus objectius més constants. Les línies d’actuació prioritàries del seu mandat han estat vinculades a la participació, l’excel·lència esportiva i el lideratge femení. Al seu parer, “l’esport és i ha de ser un generador de canvi de la nostra societat”.

D’aquí el Pla Català d’Esport a l’Escola (PCEE), amb la voluntat que els i les joves facin esport fora de l’horari lectiu i que creixi el nombre de nenes i joves que participen en el Pla, i la xifra de noies que ho facin en els Jocs Esportius Escolars. Pel que fa a aquesta darrera activitat, s’han fet modalitats de jocs mixtes i la participació de noies ha passat d’un 32% a un 39% a les categories juvenils, i fins al 33% a la categoria pre-benjamí, és a dir s’està avançant cap a la paritat.

Per a Pruna és important destacar que el 60 % de les competicions internacionals que se celebren a Catalunya tenen proves mixtes; que les esportistes d’alt rendiment són el 46% del total; i que el 40% dels equips de màxim nivell català són femenins. Allunyades del lideratge pel que fa a les entitats esportives, la participació encara és força desigual: un 37% de dones i un 63% d'homes. Caldria augmentar la presència de dones en les àrees tècniques i en la composició de les juntes directives, a fi que aquestes siguin equilibrades en representació o per paritat, una condició necessària per rebre subvencions o crèdits públics.

Campanyes com A l’esport hi faltes tu, i la creació de la plataforma esportidones.cat han ajudat a l’increment quantitatiu de dones a les juntes directives de les federacions catalanes. De les 71 dones a les juntes l’any 2000, s’ha passat a les 159 de l’any 2010, apropant-se al percentatge del 20% que des de fa 10 anys el COI situa com a mínim necessari. Però com en altres àmbits de la societat, s’avança poc en assolir els primers llocs de representació i responsabilitat. A Catalunya hi ha 67 federacions esportives afiliades a la UFEC (Federació d'Associacions Esportives de Catalunya) i d'aquestes només tres són presidides per dones: Carme Mas a la federació de ciclisme, Maribel Zamora a la de voleibol, i Núria Pla a la de twirling. Queda, doncs, molt camí per recórrer en aquest àmbit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada