Pàgines Centre d'Informació i Recursos per a les Dones

15 de febrer 2011

II Còctels & Blocs de Dones en Xarxa

Carme Freixa: "La informació a Internet ha de ser veraç, contrastada i de fonts fidedignes"
"La informació a Internet ha de ser veraç, contrastada i de fonts fidedignes". Amb aquesta declaració va començar la intervenció de la periodista i psicòloga Carme Freixa, presidenta de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC) i co-autora del bloc ciber-activista Cicatrices Transgénicas, en el II Còctels & Blocs de Dones en Xarxa, celebrat el passat 10 de febrer, a la Cocteleria Milano de Barcelona.

Una trentena de dones ens van acompanyar durant la segona trobada de blocaires catalanes que organitza mensualment la nostra associació. Gràcies a la seva participació, el bon ambient i els millors còctels, l’esdeveniment va ser un èxit. La conversa, el debat i l’intercanvi d’experiències al voltant del periodisme social i amb perspectiva de gènere, i de la rellevància de les xarxes socials per a difundir-lo, van marcar la vetllada.

En primer lloc, Carme Freixa va voler alertar del perill de la "informació tòxica" que distorsiona la realitat i desllueix el bon periodisme. Com a exemple, va parlar d’una notícia sobre les revoltes populars de Tunísia, durant les quals algunes dones van ser agredides, i de com es va manipular aquesta informació. En aquesta mateixa lína, va comentar que, en la seva opinió, les revoltes de Tunísia i Egipte no havien estat principalment impulsades a través de les xarxes socials, contràriament al que s’està dient a Internet, donat que el percentatge de població que té accés a les mateixes és molt petit. Freixa va expressar que aquest tipus d’informacions pretenen donar una imatge negativa de l’ús que se’n fa de les xarxes i d’Internet en general. I, per tancar aquest tema, va assegurar que allò que s’haurà d’investigar "amb lupa feminista" és el resultat que la revolta comporti per a la situació de les dones en aquests països.

D’altra banda, Freixa va destacar la important tasca que desenvolupa el periodisme social, que té la finalitat de crear i difondre una informació veraç, contrastada i de fonts fidedignes. Aquest és un periodisme fonamentat en el dret a la informació, que promou la transparència i l’accés lliure a la informació. En aquest sentit, va dir que “la ciutadania té dret a saber per què determinat mitjà de comunicació els hi està donant una informació, i per què en aquell moment i no en un altre". El cas de WikiLeaks va ser un dels exemples que Freixa va mostrar com a intromissió al dret a la informació i com a manipulació periodística per part de grups de poder i lobbys, tot i que, finalment, la ciutadania organitzada a la xarxa ha tingut un pes més gran i la informació s’ha pogut contrastar. En aquest sentit, va deixar clar el gran poder que té la gent quan s’organitzar a través d’Internet en pro d’una causa i, en conseqüència, la informació que es genera és molt més fiable que la d’altres mitjans tradicionals.

La Clara Vergés, la Natàlia Pomar, la Neus Navarro, la Mª Jesús Mandianes, la Mercè Piqueras, l’Àngels Font, l’Emma Giné, la Laura Carrión, la Mª Carmen Navarro, la María Martín, i la Paqui González, que ja havien participat en altres edicions de les nostres trobades, ens van voler acompanyar també en aquesta ocasió.

Però hi va haver cares noves. La Cristina Cervera va presentar el seu projecte de disseny de pàgines web 3 Cuartos. La Beatriz Mella va parlar del seu bloc literari, Papel roto que se tira al mar. La Susana Muñoz va presentar Clean & Iron Service, l’empresa de serveis de neteja i planxa a domicili en la que treballa. I la Teresa Corellano va parlar de Coses que Cuso, la seva bitàcola sobre manualitats.

També vam conèixer a la Mª Eugenia Martín, i a les facebookeres Alícia Ventura, Irma Yanez i Orietta Valladolid. Amés, vam rebre la visita d’un grup de dones de Montgat que actualment estan participant en uns tallers formatius impartits per Dones en Xarxa. Aquests cursos formen part de les activitats precongressuals que s’estan duent a terme al municipi de cara al II Congrés de Dones del Barcelonès Nord, que es celebrarà els propers 4 i 5 de març.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada