Pàgines Centre d'Informació i Recursos per a les Dones

17 de maig 2011

Presentació de l’Exposició "Sé qui ets...Les dones del Nepal" al CIRD



Dijous passat, el Centre d’informació i Recursos per a les dones CIRD, com sempre ens va sorprendre amb una exposició emocionant. Dones en xarxa va assistir a la presentació del treball fotogràfic d’Andrea Basave Ferres, una dona jove amb un talent que es pot copsar a les imatges de les dones de les seves fotos.

Gemma Nicolás la coordinadora del CIRD ens va explicar que un dels motius pels quals van triar exposar el treball de Basave al centre va ser perquè les imatges són el testimoni d’un procés d’apoderament de dones d’un poble petit del Nepal que viuen en una societat molt classista encara i que aquest grup de dones de diferents edats van aconseguir constituir una autèntica xarxa d’unió per ajudar-se i visiblitzar el seu pensament dins la seva comunitat. Alçar les seves veus i articular un discurs propi en tant que col.lectiu de dones.

Coneixem una mica més la personalitat de l’artista. Basave és una fotògrafa autodidacta i artista multidisciplinar (arts escèniques, escriptura, clown) va néixer a Madrid i segons defineix ella mateixa, resideix en un núvol des del que intenta amb la seva feina, transcendí la tècnica per així acariciar l’essència de les coses. Als vint i set anys que té aposta per apropar-se a una fotografia sensible, vitalista i a la vegada crítica. Els textos que acompanyen les fotografies inviten als que les miren a abandonar la funció de mer espectador per a formar part d’un procés creatiu, a través de la introspecció. Andrea també s’autodefensi com una artista en constant aprenentatge, en constant evolució, en constant travessia que lluita per apropar-se cada cop més a la versió més autèntica i feliç d’ella mateixa.

Amb el títol “Sé qui ets ” les dones del Nepal, Andrea vol plasmar amb aquestes imatges la força de les dones nepalís. Segons ens va explicar a la conversa que vam tenir amb ella “ La força de la dona nepalí no consisteix en la capacitat personal sinó en el sentiment de pertinença a un llinatge inesgotable, la seva comunió amb la resta de dones que construeix una xarxa infrangible. Basave, diu que “l’exposició és un homenatge a aquesta unió i una invitació, per tal d’adreça la nostra mirada cap a aquestes societats, doncs si el que pretén és que la dona tingui un pes específic a la societat occidental, hem de començar per unir-nos nosaltres”.

L’artista va viure una experiència molt especial convivint amb aquesta grup de dones i quan ens parlava sobre elles, l’emoció era palpable. “Aquestes dones són mestres de la vida que s’han apropat a mi des de diferents condicions, en tant que mares, filles, germanes o amigues i amb les que vaig aprendre molt malgrat que elles no buscaven donar-me lliçons sobre res. I dic que són mestres perquè viuen sense criticar als demés per allò en el que elles fallen, mestres per viure d’acord amb els principis de la naturalesa humana, realitzant la seva vida sense cap mena de tabú , senzillament dient allò que creuen correcte i actuant en conseqüència amb aquesta creença.”

El concepte de comunitat i de fer xarxa es altra dels factors determinants que l’artista ha volgut posar de relleu en el seu treball fotogràfic, d’aquí la necessitat d’adjuntar un text entenedor i explicatiu de tot el procés viscut a través d’aquesta experiència amb les dones nepalís. “Quan formes part de la comunitat de dones, ja no ets una, sinó cent. Cent dones amb diferents rostres que conviuen en el teu interior. I les acceptes tal com són, sabent que encara resten moltes a l’ombra. La nostra vida llavors, ja no camina al voltant d’una, sinó de les cent, perquè sentim que som una mateixa persona i que ens hem de cuidar com si així fos”.

Esperem que aquest reportatge us hagi despertat l’ interès, doncs és una exposició que convida a la reflexió i la qual recomanem des de Dones en Xarxa. El treball d’Andrea Basave estarà exposat al CIRD ( c/ Camèlies 36-38) fins al 21 de juny, de dilluns a divendres de 9h a 20h i els dissabtes de 9h a 14h. Si us volue posar en contacte amb l’artista aquí us deixem el seu e-correu andreabasave@gmail.com


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada