Pàgines Centre d'Informació i Recursos per a les Dones

17 de juny 2011

Es farà un Protocol que garanteixi assistència i protecció a totes les víctimes de trata

Col·laboraran diferents departaments ministerials, la Fiscalia i les organitzacions del Fòrum contra la Trata amb fins d'explotació sexual

El Fòrum contra la Trata amb fins d'explotació sexual es va reunir ahir, convocat per Bibiana Aído, secretària d'Estat d'Igualtat. A més de conèixer el mapa nacional de recursos d'atenció i protecció a les víctimes que presten les ONG i associacions, un dels temes fonamentals era conversar sobre l'elaboració i desenvolupament d'un Protocol Marc per a la coordinació de la col·laboració entre diferents departaments ministerials i la societat civil.

La creació d'aquest protocol figura a l'article 140 del Nou Reglament que desenvolupa la Llei d'Estrangeria i que entrarà en vigor l'1 de juliol. Segons ha informat a Amecopress Marta González, responsable de l'organització Projecte Esperança, que treballa amb dones víctimes de tràfic i forma part del Fòrum, l'elaboració del protocol es farà des del Ministeri de Justícia i estarà referit a tot tipus de trata, no només aquella amb fins d'explotació sexual.

"Per a nosaltres és molt important que les organitzacions civils participin en l'elaboració del document", emfatitza González, explicant que la constitució del grup de treball serà responsabilitat de la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere. "Miguel Lorente s'ha compromès a passar l'esborrany del Protocol a les organitzacions i es valorarà la possibilitat de mantenir reunions de treball" assegura.

L'aprovació del nou Reglament, és fonamental per a les víctimes de trata. Hi ha molts detalls i mesures de protecció previstes en el Pla contra la Trata d'Éssers Humans amb Fins d'Explotació Sexual que encara no poden aplicar-se davant l'absència d'una normativa que ho recolzi. Aquesta era una de les raons per les quals les organitzacions esperaven aquest reglament. No obstant això, l'alusió a aquest Protocol Marc de protecció de Víctimes de Trata torna a deixar pendents qüestions importants que cal precisar.
En la reunió d'ahir, a més, la secretària d'Igualtat va presentar el mapa nacional de recursos d'atenció i protecció a les víctimes que presten les ONG i associacions realitzat a través dels diveros instituts de la Dona, la Xarxa Espanyola contra la Trata i les organitzacions i associacions que han realitzat programes d'atenció a les víctimes a través del fons que estableix el Pla de tractament.

Dades i indicadors

D'altra banda, Aído ha informat de l'aprovació en la reunió Interministerial de tractament del II informe sobre l'execució del Pla integral de Lluita contra la Trata d'Éssers Humans amb fins d'explotació sexual que s'elevarà pròximament a Consell de Ministres.

A la reunió no es van oferir dades concretes d'aquesta avaluació. Per a les organitzacions, serà fonamental conèixer indicadors respecte a la protecció de les víctimes. Quants períodes de reflexió s'han demanat i quants s'han concedit?, Quants permisos per col·laboració?, etc.
Les organitzacions sempre han defensat que el treball amb les víctimes de trata es realitzi no només des del punt de vista policial, sinó que prioritzi l'enfocament social i de drets humans.





Font: Escrit per Gloria López. Amecopress/ La Independent dijous, 16 de juny de 2011 15:44
Atenció: s'obre en una nova finestra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada