Pàgines Centre d'Informació i Recursos per a les Dones

09 de novembre 2011

El II Simposi Internacional sobre Famílies Monoparentals insta a visibilitzar la creixent monoparentalitat


Més de 350 persones de l’Estat Espanyol i d’altres països s’han acreditat al Simposi, i més de 240 han omplert integrament les taules i debats prevists pels dies 27 i 28 d’octubre, a la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona.

Es va valorar positivament la Resolució del Parlament Europeu, del 25 d’octubre del 2011, sobre la situació de les mares solteres i la sèrie de 34 recomanacions: “és una declaración d’intencions, moltes de les mesures proposades no van al fons de la qüestió, però és un avanç que el Parlament Europeu reconegui ara la necessitat de canviar la situación de les famílies monoparentals”, va dir Elisabet Almeda, responsable del grup Copolis i coordinadora de la xarxa Tiifamo.

“Una de cada quatre persones neix al nostre país en famílies monoparentals. Les aportacions des de la sociologia són claus per entendre els canvis com el del model històric de família”, va expressar Elisenda Paluzie Hernández, degana de la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona, en l’obertura del II Simposi, realitzada conjuntament amb Susanna Tavera García, presidenta de l’Institut Interuniversitari d’Estudis de Dones i Gènere (iiEDG).

Cinc taules rodones van abordar diferents debats i polèmiques entorn les monoparentalitats des de la recerca universitària, el treball social i associatiu i altres àmbits d’expertesa. A la inaugural, sobre Famílies i Benestar, contextos i dilemes actuals, Jonathan Bradshaw, de la University of York (Regne Unit), va afirmar que el benestar infantil està relacionat amb el suport i les polítiques socials, no amb l’estructura familiar, entre d’altres constatacions. Constanza Tobío, de la Universidad Carlos III de Madrid, va confirmar la idoneïtat d’un model d’integració, de reconeixement tant del dret a treballar i a la cura.

Les altres taules van ser: Representacions de la maternitat i la paternitat; “Custòdia compartida” i monoparentalitat (una de les més polèmiques); Polítiques socials i monoparentalitat; Protecció social i monoparentalitat; Protecció social i xarxes sociocomunitàries (on diverses entitats de tot l’Estat Espanyol van exposar la seva activitat i van mostrar l’evident i necessària interacció entre l’acció social i de recerca).

També es va presentar el llibre Las familias monoparentales a debate, en cinc volums, editat per Copalqui Editorial i codirigit per Elisabet Almeda i Dino Di Nella. Es va destacar la qualitat de les aportacions de 40 autors i autores i l’abast de l’obra per a un enfocament integral de les monoparentalitats. Sònia Bardají i Bofill, vicepresidenta de la Xarxa Europea de Famílies Monoparentals (ENoS), en va subratllar a més a més, la presència de les veus de les persones i famílies reals, no només com a objecte d’estudi –que és com sovint es tracten- sino com a font activa de participació a la producció de resultats de recerca així com a la seva divulgació.

Més informació: http://www.tiifamo.net/ o a http://copolis.org

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada