Pàgines Centre d'Informació i Recursos per a les Dones

16 de desembre 2011

És necessària la participació de les entitats en el procés d'identificació de les víctimes de trata

El 28 d'octubre d'aquest any l'estat espanyol va signar el Protocol Marc de Protecció de Víctimes de Trata d'Éssers humans, document que institueix el procediment per a la detecció, identificació i derivació de les potencials víctimes de trata, i estableix a més els mecanismes de coordinació per a l'atenció d'aquestes persones entre els estaments de seguretat, de justícia i les organitzacions civils.

Un assoliment que ha estat saludat per les institucions que actuen en els casos de víctimes de trata, sobretot aquelles que treballen amb les dones que han patit aquest delicte. I són precisament també aquestes mateixes institucions les que reconeixen manques en el protocol que es refereixen a un tema fonamental: el de la màxima protecció a la víctima.

“Les entitats detectem a víctimes de tracta però no podem acompanyar el procés d'identificació que competeix exclusivament als cossos de seguretat, segons ho estableix el protocol. Això pot ser un problema ja que hi ha dones que no volen apropar-se, per diversos motius, als cossos de seguretat”, diu Marta González, coordinadora de
Projecte Esperança.

“Per això és necessària la participació de les entitats en el procés d'identificació de les víctimes de trata, més enllà de l'acompanyament que es pugui donar si elles així ho requereixen”, afegeix.

Marta González va ser una de les ponents de la “IV Jornada d'Acció contra la Trata” que es va realitzar el passat 12 de desembre a Barcelona, i on es va debatre llargament sobre els avanços, però sobretot els reptes i pendents, en la lluita per eradicar aquesta violació dels drets humans considerada la nova forma d'esclavitud al món, i que a l'Estat Espanyol afecta principalment a dones estrangeres.
Més informació: La Independent

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada